Ham çelik üretimi ocakta yıllık yüzde 1,9 azaldı

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), Ocak Ayı Çelik Verilerini Açıkladı

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), ocak ayına ilişkin çelik üretimi, tüketimi ve dış ticaret verilerini yayınladı. Bu verilere göre, Türkiye’nin ham çelik üretimi, geçen yılın aynı ayına kıyasla %1,9 azalarak 3,2 milyon ton oldu.

Öte yandan, nihai mamul tüketimi ise %2,6 artarak 3,6 milyon tona ulaştı.

Çelik Ürünleri Dış Ticareti

TÇÜD tarafından yapılan açıklamaya göre, çelik ürünleri ihracatı Ocak 2025’te geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında %23 artarak 1,1 milyon ton, değer bazında ise %14,6 yükselerek 763,4 milyon dolara ulaştı.

Detaylara bakıldığında, ihracatta yassı ürünlerde %6,6 artış, uzun ürünlerde %25,3 artış ve yarı ürünlerde %401 artış kaydedildi.

Diğer yandan, ithalat miktarı geçen yılın aynı dönemine göre %24,9 artarak 1,7 milyon ton, değer bazında ise %11,2 yükselerek 1,2 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Alt kategorilere bakıldığında, yassı ürünlerde %22,4 artış, uzun ürünlerde %0,4 azalış ve yarı ürünlerde %32,9 artış yaşandı.

İhracatın ithalatı karşılama oranı ise ocak ayında %1,9 artarak yıllık bazda %63,78 seviyesine yükseldi.

Dünyada 7. Sırada

TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan’ın açıklamasına göre, Türkiye’nin 3,2 milyon tonluk ham çelik üretimiyle ocak ayında Almanya’yı geride bırakarak dünyada 7’nci sıraya yükseldi.

Yayan, ABD Başkanı Donald Trump’ın getirdiği vergi uygulamalarının Türk çelik sektörünü olumlu etkileyeceğine dikkat çekti. Bu durumun sektör için gelecek dönemde rekabetçi bir ortam oluşturabileceğini belirtti.

Yayan, “Korumacılık önlemlerinin artmasıyla birlikte Türkiye’nin çelik sektörünün özellikle ABD pazarında daha rekabetçi konuma geleceği öngörülmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Related Posts

Merkez Bankası Başkanı Karahan Meclis’te sunum yapacak!

6 Mayıs’ta yapılacak TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında, Karahan’ın Türkiye ekonomisi enflasyon ve para politikası üzerine kapsamlı bir sunum yapması bekleniyor. Faiz kararları ve enflasyonla mücadele de gündemin ana başlıkları arasında olacak.

2025 Nisan enflasyon oranı ne zaman açıklanacak? TÜİK enflasyon oranı ne zaman açıklanacak?

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından her ay enflasyon verisi duyuruluyor. Geçtiğimiz ay TÜFE yıllık bazda yüzde 38,10 olarak açıklanmıştı. Peki, 2025 Nisan enflasyon oranı ne zaman açıklanacak? TÜİK enflasyon oranı ne zaman açıklanacak?

Yalnızca afet sonrası çözüm olarak görülen konteynerler seçenek haline geldi: Yurttaş çare arıyor

Bir yandan artan fiyatlar nedeniyle konut alamayan diğer yandan deprem nedeniyle güvensiz binalarda yaşamak istemeyen vatandaşın prefabrik konuta ilgisi arttı.

EPDK Kurul kararları – 27 Nisan 2025

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), bazı akaryakıt ve doğal gaz dağıtım şirketlerinin depolama ve perakende satış tarifelerinde değişikliğe gitti.

Şimşek ABD temaslarını değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantıları için gittiği ABD’de bir haftada 60’tan fazla toplantı yaptığını bildirdi.

Kentsel dönüşümde hızlı ve başarılı sonuç almanın yolu doğru sözleşmeden geçiyor

Depremin yine gündemin ilk sırasına oturduğu megakentte hukukçular, kentsel dönüşümün hızlı ve güvenli şekilde tamamlanabilmesi için sürecin avukat denetiminde ve doğru sözleşmeyle yürütülmesi gerektiğini vurguladı.