Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in, Gazze Şeridi’ne düzenlediği “aralıksız ve acımasız bombardımanlar” sonucu sivillerin uğradığı korkunç kayıplar karşısında ürpertici bir kayıtsızlık gösterdiği aktarıldı.
Açıklamada Af Örgütü’nün, savaş yasalarının ihlallerine ilişkin devam eden soruşturmasında İsrail saldırılarında 20’si çocuk 46 sivilin öldürüldüğü iki açıklayıcı vakayı belgelediği kaydedildi.
Söz konusu saldırılarda hayatını kaybedenlerin en yaşlısının 80 yaşında bir kadın, en gencinin ise 3 aylık bebek olduğu vurgulandı.
“SOMUT ÖNLEMLER ALINSIN”
Saldırıların savaş suçu niteliği taşıdığı ve soruşturulması gerektiği ifade edilen açıklamada, UCM başsavcısına “savaş suçları ve diğer suçlara ilişkin uluslararası hukuka göre soruşturmayı hızlandırmak için acilen somut önlemler alma” çağrısı yapıldı.
“AÇIK İHLAL”
Açıklamada, “İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları, uluslararası hukukun en temel ilkelerini ihlal ediyor. Bu saldırılar, sivillerin korunması ve orantılılık gibi ilkelerin açıkça ihlal edilmesi anlamına geliyor. İsrail’in bu saldırıları, savaş suçu niteliği taşıyor ve soruşturulması gerekiyor” ifadelerine yer verildi.
UCM’YE BAŞVURULAR
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), 17 Kasım’daki açıklamasında, İsrail’in Gazze’ye saldırılarının soruşturulması için Güney Afrika, Bolivya, Bangladeş, Komorlar Devleti ve Cibuti’nin başvuruda bulunduğunu bildirmişti.
GAZETECİLERDEN ÇAĞRI
rüksel merkezli Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Gazze’deki gazeteciler için yardım çağrısında bulundu.
IFJ’den yapılan yazılı açıklamada, federasyona bağlı Filistinli Gazeteciler Sendikası’nın yardım çağrısına yer verildi.
Açıklamaya göre, sendikanın başkanı Nasser Abu Baker, “Gazze’deki çoğu evini kaybetmiş, birçoğu ailesini kaybetmiş meslektaşlarımızın Gazze halkının gece gündüz yaşadığı zulmü haberleştirmeye devam etmeleri için dayanışmanıza ve yardımınıza ihtiyaçları var.” ifadelerini kullandı.
Baker, 7 Ekim’den bu yana 35 gazetecinin İsrail saldırılarında hayatını kaybettiğini anımsattı.
IFJ’nin “Uluslararası Güvenlik Fonu” adını verdiği hesaba katkıda bulunulması çağrısı yapan Baker, çadır ve uyku ekipmanının öncelikli ihtiyaçlar olduğunu vurguladı.
Açıklamada bağlı kuruluşlar aracılığıyla çalışan IFJ’nin gazetecilere yardım sağlayan tek uluslararası kuruluş olduğu belirtildi. (AA)