Artrit hastalarının tüketmemesi gereken 2 gıda!

Artrit ve Beslenme

Artrit, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen, eklemlerde ağrı, şişlik ve iltihaplanmayakronik bir hastalıktır. Tedavisi bulunmayan bu rahatsızlığı yönetmek ve semptomları kontrol altında tutmak oldukça önemlidir. Uzmanlar, artrit hastalarının uzak durması gereken besinleri açıklayarak, bu gıdaların tüketilmesi durumunda hastalığın belirtilerinin kötüleşebileceğini vurgulamaktadır.

Artrit Belirtileri ve Önemi

Ulusal Sağlık Servisi (NHS), artritin çeşitli tiplerinin olduğunu ve her bireyde farklı belirtiler gösterebileceğini belirtirken, en sık görülen belirtiler şunlardır:

  • Eklem ağrısı, hassasiyet ve sertlik,
  • Eklemlerde ve çevresinde iltihaplanma,
  • Hareket kısıtlılığı,
  • Etkilenen bölgede sıcak ve kızarık deri,
  • Kas zayıflığı ve kaybı.

Uzmanlara göre, artrit belirtilerini hafifletmek için doğru beslenme alışkanlıkları benimsemek önemlidir. Ancak, bazı besinlerin ağrıları artırarak belirtilerin şiddetlenmesine neden olabileceği bilinmektedir.

Artrit Hastalarının Uzak Durması Gereken 2 Besin

Doktorlar Komitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, artrit hastalarının uzak durması gereken 2 besin; elma ve domatestir. Bunun sebebi ise bu besinlerin içinde bulunan solanin adlı bileşiğin varlığıdır. Solanin, patlıcangiller familyasına ait bitkilerde bulunan doğal bir glikoalkaloid zehirdir. Bu bileşiğin eklemlerde iltihaba sebep olarak artrit belirtilerini şiddetlendirebileceği düşünülmektedir.

2013 yılında yapılan bir araştırmada, solaninin romatoid artrit üzerinde olumsuz etkileri incelenmiştir. Araştırmada, menopoz sonrası dişi sıçanlarda solanin alımının eklem şişliğine ve dokuların zarar görmesine neden olduğu gözlemlenmiştir. Bu nedenle, özellikle yaşlı ve romatoid artrit hastalarının patlıcangilleri tüketmemeleri önerilmektedir.

Artrit hastalarının uzak durması gereken elma ve domates gibi besinler, belirtileri şiddetlendirerek ağrıları artırabilir. Ancak, bazı uzmanlar artrit hastalarının solanin içeren besinleri dikkatli bir şekilde tüketmeleri ve sonrasında etkilerini gözlemleyerek karar vermeleri gerektiğini vurgulamaktadır.

İlginizi çekebilir;

Related Posts

Kefir, alzheimer’a karşı koruyabilir mi? Uzmanından açıklama

Medipol Sağlık Grubu’ndan Hafıza Merkezi Diyetisyeni Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplanmasını baskılayarak nöroinflamasyonun azaltılmasına katkı sağlayabileceğini belirtti. Tağraf, “Alzheimer’dan korunmak için yalnızca kefir yetmez, önce genel sağlık durumumuzu optimal seviyeye çıkarmamız gerekiyor” dedi.

Kadınları daha çok etkiliyor, belirtiler göz ardı edilmemeli!

300 milyondan fazla kişiyi etkileyen astım, neden kadınlarda daha sık görülüyor? Genetik yatkınlıktan alerjik bünyeye kadar birçok detayı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan anlattı.

3-2-8 egzersizi göbek yağını hızlıca yakıyor

Pilates uzmanı Nonna Glaser mimarı olduğu “3-2-8” antrenman yönteminin göbek yağlarından en hızlı kurtulma yolu olduğunu belirtiyor. Peki, 3-2-8” antrenman yöntemi nasıl çalışıyor?

Optisyenlerden sahte güneş gözlüğü uyarısı

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneş gözlüğü kullanımı artarken, uzmanlar vatandaşları sahte ve kalitesiz gözlükler konusunda uyardı.

10 yılda Türkiye’de vaka sayısı arttı: Bu belirtiler varsa gecikmeyin!

Dermatoloji Uzmanı Dr. Kadir Kaya, Türkiye’de cilt kanseri görülme oranlarının son 10 yılda hızla arttığını belirtti. Solaryum alışkanlığı, yaşlanma ve korunmasız dış ortam maruziyeti bu hastalığı tetikliyor. Peki, Türkiye’de neden bu kadar hızlı artıyor?

Fazla şeker bağışıklığı da çökertiyor

Günümüzde çok fazla hazır gıda dolayısıyla çok fazla şeker tüketiyoruz. Bu durumun
sağlığımız için büyük bir risk olduğunu belirten Prof. Dr. Osman Erk ‘’Kalpten bağırsaklara kadar vücuda tepeden tırnağa zarar veren bu durum bağışıklığı da zayıflatıp, vücudu hastalıklara açık hale getirir” dedi.