Borç faizleri anaparayı geçti

Hazine’nin Faiz ve Anapara Ödemeleri 2000 Yılından Beri İlk Kez Anaparayı Geçti

Hazine’nin faiz ödemeleri, uzun bir aradan sonra 2024 yılında anapara ödemelerini aşarak dikkat çekti. 2025 yılının ilk dönemi de benzer bir trend gösterdi ve Hazine’nin faiz giderleri artmaya devam etti. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Merkezi Yönetim brüt borç stoku verilerine göre, 2024 yılında merkezi yönetim faiz giderleri toplamda 1 trilyon 98.3 milyar TL’ye ulaştı. Aynı dönemde, merkezi yönetim anapara ödemeleri ise 933 milyar TL seviyesinde gerçekleşti.

2024 yılında faiz giderlerinin anapara ödemelerini aşması, son olarak 2000 yılında yaşanan bir durumu yansıttı. Faiz ödemelerinin anapara ödemelerini gölgede bırakması durumunda, Hazine daha fazla iç borçlanmaya yönelebilir. 2025 yılının Ocak-Nisan aylarında toplam anapara 397 milyar TL iken, borç faizleri 724.6 milyar TL’ye ulaştı. Nisan itibarıyla merkezi yönetimin brüt borç stoku 10.7 trilyon lirayı aştı.

Borçlanma Maliyetlerinde Artış

Siyasi gerilim ve belirsizlik ortamının etkisiyle Hazine’nin borçlanma maliyetlerinde artış yaşandı. Bu durum, borcun faiz ve döviz riskini de artırıyor. İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz, 19 Mart’tan itibaren yaşanan sürecin Hazine’nin daha yüksek maliyetli borçlanmasına neden olduğunu belirtti. 7 Nisan ve 8 Mayıs’taki 2 yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvili ihalelerinde, ortalama bileşik faiz oranının yüzde 47’nin üzerine çıktığını vurgulayan Yılmaz, bu durumun Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine başladığı dönemlere göre 10 puan daha yüksek olduğunu açıkladı. Yılmaz’a göre, faiz ödemelerinin anapara ödemelerini aşması iç borç çevirme oranını artırıyor ve Hazine’yi daha fazla iç borçlanmaya itiyor.

2008 Kriz Düzeyine Geri Dönüldü

Bu yılın ilk üç ayında bütçeden ortalama olarak 155 milyar TL düzeyinde gerçekleşen borç faiz giderlerinin nisan ayında 260.7 milyar TL’ye yükseldiğini belirten Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz, nisan ayı bütçe giderlerinin yüzde 23’ünün ve vergi gelirlerinin yüzde 33’ünün borç faiz giderlerine ayrıldığını ve 2008 küresel kriz dönemine geri dönüldüğünü aktardı.

Related Posts

ABD, Suriye’ye yönelik yaptırımlarda hafifletmeye gitti

ABD Hazine Bakanlığı, Suriye’ye yönelik yaptırımların derhal hafifletilmesini sağlamak üzere genel lisans yayımladı.

‘Bu bilim merkezi, tam bağımsız Türkiye’yi inşa edecek mühendisler yetiştirecek’

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, nice bilim insanının Ümraniye Şehit Mühendis Zahide Güçlü Ekici Bilim Merkezi’nde çocukluk yıllarını geçirmiş olacağını belirterek, “Türkiye, yeni Aziz Sancar’larını, yeni Selçuk Bayraktar’larını bilim merkezleriyle, DENEYAP Teknoloji Atölyeleriyle, TEKNOFEST yarışmalarıyla Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğuna kazandırmaya devam edecek.” dedi.

Ral Yatırım güldürdü, TOFAŞ ve Ford Otosan ne yaptı öyle?

Yatırımcıların yakından takip ettiği Borsa İstanbul’da haftalık veriler belli oldu. Borsa İstanbul, 20-23 Mayıs 2025 haftasını değer kaybıyla kapattı. Yatırımcısına en çok kazandıran ve kaybeden hisseler dikkat çekti. Ral Yatırım zirveyi yaşarken …

Trafikte yeni düzenleme Meclis’e sunuldu: Cezalar artıyor, yeni yaptırımlar geliyor

Trafikte yeni düzenleme Meclis’e sunuldu: Cezalar artıyor, yeni yaptırımlar geliyor

Konkordato ilan etmişlerdi: Şirketler talebinden vazgeçti; Forum AVM’lere yönelik mühlet ve tedbir kararları kaldırıldı

Konkordato ilan etmişlerdi: Şirketler talebinden vazgeçti; Forum AVM’lere yönelik mühlet ve tedbir kararları kaldırıldı

25 internet sitesi için kapatma talebi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yurtdışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı tespit edilen 25 internet sitesi hakkında harekete geçti. SPK, Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik olarak izinsiz şekilde kaldıraçlı işlem sunan bu sitelere erişimin engellenmesi …