Türkiye’de Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, Meclis’e Sunulacak
Türkiye’de uzun süredir tartışılan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yakın zamanda Meclis’e sunulacak.
İşte TES hakkında bilmeniz gerekenler:
Uzmanlardan TES’e Tepki
Yeni projeye, “emeklilikte ikinci maaş fırsatı” olarak da adlandırılan TES, uzmanlardan büyük tepki topluyor. Prof. Dr. Aziz Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda bu yeni düzenlemeye karşı çıkarak, “Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi kıdem tazminatına çökme planıdır” ifadelerini kullandı.
Her Ay Maaşlardan Zorunlu Kesinti
Benzerlik gösterdiği Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) gibi TES de tüm çalışanlar için zorunlu olacak. Karma TES ve İsteğe bağlı TES olmak üzere iki farklı kategori sunulacak. Meclis’e sunulacak taslak düzenlemede, tüm çalışanların brüt maaşlarından her ay yüzde 3 kesinti yapılması ve aynı oranda işveren katkısının sağlanması planlanıyor.
Bu kesintilere ek olarak, devlet katkısı da dahil edilerek çalışanlara emeklilikte “ikinci bir maaş alma” hakkı sunulması hedefleniyor.
İsteyen Toplu Ödeme, İsteyen Aylık Alacak
Sistemden ödeme alabilmek için en az 10 yıl katılım zorunlu olacak. Ayrıca, 55 yaşında emeklilik hakkı sunulan çalışanlar, biriken paralarını istedikleri takdirde toplu olarak alabilecekler veya istekleri doğrultusunda belirli bir miktarda aydan aya ödeme alabilecekler.
Ancak düzenlemeye karşı olanlar, Türkiye’deki yüksek enflasyon nedeniyle maaşlarından yapılan kesinti ile daha fazla geçim sıkıntısı yaşanacağı konusunda endişelerini dile getiriyor.