27 Mart 2025

icel haber sitesi

içel haberler

Felçli kadınlar da cinsel olarak aktif olabilir

Felç, kadınlığın ve cinsel kimliğin kaybolduğu anlamına gelmez. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Çorum, felçli kadınların da cinsel olarak aktif olabileceğini ve hatta anne olabileceklerini söyledi.

İSTANBUL (İGFA) – Toplumda felç geçiren bireylerin aseksüel olduğu yanlış bir algıyla karşı karşıya. Engelli kadınlar, yanlış bakış açısı ve iletişim sorunları nedeniyle düşük özgüven ve özsaygı ile sosyo-seksüel adaptasyon konusunda zorluklar yaşıyorlar.

Engelli insanların hamile kalabileceği, çocuk sahibi olabileceği ve başarılı ebeveynler olabileceği gerçeği anlaşılmıyor.

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Çorum, felçli olmanın cinselliği tümden yok etmediğini ve felçli kadınların cinselliklerinin tadını çıkarabildiğini vurguluyor. “Felç geçiren kişiler cinsel olarak aktif olabilir ve cinsel birliktelikten zevk alabilirler. Ayrıca çocuk sahibi olabilirler. Cinselliği ve doğurganlığı yönetmeyi hedefleyen terapiler ve tedaviler, vücuttaki değişikliklere uyum sağlamanıza yardımcı olabilir” diyor.

“FELÇLİLER ASEKSÜEL DEĞİLDİR”

Doç. Dr. Mustafa Çorum, felç sonrası kadınlarda seks hayatı hakkında yaptığı değerlendirmelerde, felcin kişinin hayatındaki çeşitli alanları etkileyen travmatik bir olay olduğunu belirtti. Bu alanlardan biri de cinsel işlevdir.

“Felç sonrası kadınlar, tekrar cinsel ilişki yaşayabileceklerini, bir partner bulabileceklerini veya mevcut partnerleriyle ilişkilerini sürdürebileceklerini, çocuk sahibi olmanın mümkün olup olmadığını merak ediyorlar” diyen Doç. Dr. Çorum, “Felç, bir kadının cinselliğini etkiler, bu duruma fiziksel işlev, duyum ve tepkideki değişiklikler dahildir. Özgün kimlik sarsılabilir. Ancak felç sonrası cinsellik ortadan kalkmaz. Felç, bir kadının cinsel isteksizliğini, çocuk sahibi olma kabiliyetini etkilemez. Ayrıca, felçli kadınlarda cinsellik, erkeklerden daha az etkilenir. Engelli olmayan bir kadınla karşılaştırıldığında, görelilikle daha pasif de olsa bir kadının cinsel rolünü benimsemesi fiziksel açıdan daha kolaydır. Felç, bireyi fiziksel, bilişsel ve duygusal olarak değiştirebilir, ancak bireylerin aseksüel oldukları veya artık herhangi bir cinsel yakınlığa ihtiyaç duymayacakları düşüncesi yanlış bir kanıdır. Cinsel işlevlerin ve cinsel yaşamın çeşitli yönleri yaralanmadan olumsuz etkilense de birçok kadın cinselliği yaşamın bir parçası olarak görmeye devam eder. Cinsellik hala onların hayatında önemli bir yer tutar” diyor.

Kadınlar ve erkekler, genç veya yaşlı felç hastaları, yeni teknolojilerle gerçekleştirilen başarılı tedaviler sayesinde umut ışığını sürdürüyorlar. Doç. Dr. Mustafa Çorum ve ekibinin uyguladığı robotik tekniklerle yakın zamanda felç geçiren hastaların yanı sıra 10–15 yıldan uzun süredir felçli olan kronik hastaların bile yeniden ayağa kalkabilme şanslarının olduğunu vurguluyor.