Karapınar Çölü’nde bir enerji vahası

Konya Kapalı Havzası’nda Yeşil Enerji Hareketi: Karapınar Güneş Enerji Santrali

UĞUR YILDIRIM – Konya Kapalı Havzası, iklim değişikliğinin etkileriyle boğuşuyor. Azalan yağışlar, artan kuraklık ve bilinçsiz su tüketimi, Konya Ovası’nda geri dönüşü olmayan zararlara neden oluyor. Konya Karapınar’da benzer nedenlerle çölleşen arazinin Yeşil Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ilan edilmesiyle hayata geçirilen Kalyon Enerji Karapınar Güneş Enerji Santrali (GES), verimsiz arazide ekonomiye ve iklim değişikliğiyle mücadeleye destek oluyor.

Kalyon Enerji Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Murtaza Ata, “Karapınar GES ile ekolojik değeri kaybolmuş çölleşmiş araziyi ekonomiye kazandırdık. Avrupa’nın en büyük ve dünyanın sayılı GES projelerinden biri olan 1.350 MWp kurulu güce sahip santral, yılda 3 milyar kilovatsaat elektrik üreterek, 2 milyon nüfuslu bir şehrin temiz enerji ihtiyacını karşılıyor. Aynı zamanda yılda 1.7 milyon ton fosil yakıt ve karbon emisyonu tasarrufu yaparak bölge ve dünya genelinde iklim değişikliğiyle mücadeleye katkıda bulunuyor” dedi.

Yeşil Enerji Devi: Kalyon Karapınar GES

Kalyon Karapınar GES, Türkiye ve Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise sayılı büyüklükteki güneş enerjisi santrallerinden biri olma özelliğini taşıyor. Toplamda 1 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirilen santralin 20 milyon metrekarelik (yaklaşık 2 bin 600 futbol sahası büyüklüğünde) alanda kurulu olduğu belirtiliyor. GES projesinde toplamda 3 milyon 256 bin 38 adet yerli üretim fotovoltaik panel kullanıldı, ki bu panellerin yüzde 80’i Kalyon PV entegre tesislerinde üretildi.

Çevreye Duyarlı Teknoloji: Mikro İklim Oluşumu

Güneş panelleri, toprağın su tutma kapasitesini artırarak mikro iklim oluşumunu sağlayarak çevreye uyumlu teknoloji sunuyor. Bu durum aynı zamanda biyolojik çeşitliliği artırarak bölgedeki hayvan çiftliklerine de fayda sağlıyor. Karapınar GES alanında yapılan “Otlatma Pilot Uygulaması” ile çiftçilerin yem masraflarının azaldığı ve hayvan sayısının arttığı belirtiliyor.

Uluslararası Ödüllü Bina: Kalyon Karapınar GES SCADA Yönetim Kontrol Binası

Kalyon Karapınar GES SCADA Yönetim Kontrol Binası, Singapur’da düzenlenen 17. Dünya Mimarlık Festivali’nde “En İyi Yapı” ödülüne layık görülmüş bir proje. Ata, bina hakkında “Karapınar’ın geniş coğrafyasına uyumlu bir vaha konseptiyle tasarlanan SCADA Yönetim Merkezi, güneş enerjisi santralinin kontrol ve denetimini sağlarken çevresine yaşam alanı da sunuyor. Ayrıca bilim insanlarına buluşma ve konferans imkanı da sunan bina, 2020 yılında düzenlenen bir proje yarışmasında seçilerek inşa edildi” şeklinde konuştu.