TOMTAŞ tarafından Kayseri’de inşa edilecek HÜRJET Montaj Fabrikası’na süper teşvik çıktı. Uçak ve uçak parçası üretim tesisinin Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Karar (süper teşvik) doğrultusunda desteklenmesi kararlaştırıldı. Projeye teşvik kararı kapsamında gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, vergi indirimi, 10 yıl sigorta primi işveren hissesi desteği, nitelikli personel desteği ve yatırım yeri tahsisi gibi olanaklar sağlanacak.
TOMTAŞ’ın Kayseri’deki HÜRJET Montaj Fabrikası 15 Ağustos 2025 tarihinde açılacak. Tesiste yılda 12 adet HÜRJET için komponent seviyesi montaj hizmeti sunacak. Yılda 2016 ton uçak parçası ve 84 ana komponent seviyesi uçak parçası üretilebilecek. 2027 yılında ise Kayseri Havalimanı yanında TOMTAŞ Havacılık Kampüsü kurulacak. HÜRJET’in uluslararası piyasalarda da talep görmesiyle yıllık kapasitenin önce 24, sonra 48 uçağa çıkarılması planlanıyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TOMTAŞ’ın Kayseri’de eğitim ve hafif kara taarruz uçağı üretim tesisi için 292 milyon dolarlık yatırım yapacağını duyurdu. Yatırım kapsamında hayata geçecek tesiste 150’si nitelikli yaklaşık 1000 kişi doğrudan istihdam edilecek. Ayrıca şehir ve çevre illerde yüksek teknoloji alt yükleniciliği ile binlerce kişilik ekosistem oluşturacak.
Türkiye’nin ilk uçak fabrikası TOMTAŞ yeniden doğuyor
TOMTAŞ (Tayyare ve Motor Türk Anonim Şirketi), 15 Ağustos 1925 yılında kurulmuş ve 1926 yılında Kayseri’ye Türkiye’nin ilk uçak fabrikası inşa edilmişti. 1950 yılında kapatılan fabrikanın yeniden doğuşu için 2023’ün Ocak ayında TOMTAŞ Havacılık ve Teknoloji AŞ kuruldu. Şirket yüzde 51 TOMTAŞ Yatırım AŞ, yüzde 29 TUSAŞ, yüzde 19 ASFAT, yüzde 1 Erciyes Teknopark ortaklığında faaliyet gösterecek. TOMTAŞ, 2024 yılında Ar-Ge ve Mühendislik Ofisi, Ankara’da ise Mühendislik ve Tasarım Ofisi’ni hayata geçirdi. TOMTAŞ’ın kuruluşunun 100. yılında, 15 Ağustos 2025 tarihinde HÜRJET Montaj Fabrikası açılacak. HÜRJET üretimi ile birlikte TOMTAŞ yıllar sonra yeniden uçak üretecek.
Kapasite artacak
TUSAŞ ile imzalanan anlaşmaya göre HÜRJET Blok-I projesine yönelik imzalanan sözleşme kapsamında yılda 12 uçak ve 60 komponent seviyesi montaj hizmeti verecek. Blok-I üretimlerinin Şubat 2027’ye kadar tamamlanması hedefleniyor. HÜRJET’in uluslararası piyasalarda da talep görmesiyle yıllık kapasitenin önce 24, sonra 48 uçağa çıkarılması planlanıyor.
Teknoloji devi Meta, yapay zeka destekli sohbet botlarının reşit olmayan kullanıcılarla uygunsuz ve cinsel içerikli diyaloglar kurduğu iddiasıyla gündemde. Wall Street Journal’ın (WSJ) yaptığı kapsamlı bir araştırmaya göre, Meta’nın resmi yapay …
Xiaomi, bu ay yedi cihazının yaşam döngüsünün sonuna (EOL) geldiğini resmi olarak duyurdu. Bu, söz konusu cihazların artık güvenlik yamaları ve işletim sistemi güncellemeleri dahil hiçbir güncelleme almayacağı anlamına geliyor. Desteği sona …
Apple Watch’un piyasaya sürülüşünün 10. yılında, Apple’ın popüler giyilebilir teknoloji serisinin geleceği merak konusu. Apple Watch Ultra 3 ve Apple Watch SE 3 modellerinin önümüzdeki dönemde nasıl şekilleneceği teknoloji tutkunlarının yakından …
Brandeis Üniversitesi patobiyoloğu Theopi Rados liderliğinden yapılan araştırmada en tehlikeli tuz göllerinde yaşayan tek hücreli bir mikrobun ok hücreli bir dokuya dönüşme yeteneğine sahip olduğu ortaya çıktı.
Adobe, yapay zeka desteğini genişletmeye devam ediyor. Şirket, Adobe Max etkinliğinde Photoshop kullanıcılarına yönelik yeni bir AI aracını tanıttı. Yeni teknoloji, kullanıcıların program içinde gerçekleştirdiği pek çok işlemi otonom şekilde …
Apple’ın iOS 19 ile USB-C’li iPhone’lara harici ekran desteği ekleyeceği söyleniyor. iPhone kullanıcıları Sahne Yöneticisi benzeri bir arayüzde telefonda yaptıkları işlemleri daha büyük ekranda yapabilecek, daha fazla alan olacağından birden …