Kuantum bilgisayarı yapılamaz denileni bir anda yaptı

Kuantum Üstünlüğü Deneyleri Yeniden Yapılandırıldı!

Araştırmacılar, kuantum üstünlük deneylerini yeniden düzenleyerek büyük bir başarı elde etti. Yeni deney yöntemi, klasik bilgisayarların tahmin gücünü aşacak şekilde tasarlandı ve sadece kuantum fiziğinin belirsizlik ilkelerine dayanıyor.

2018’de Texas Üniversitesi’nden bilgisayar bilimcileri Scott Aaronson ve Shih-Han Hung tarafından geliştirilen “sertifikalı rastgelelik” protokolü, bu projenin temelini oluşturuyor. Bu protokol sayesinde klasik müdahale en aza indirilerek kuantum bilgisayarların gerçekten rastgele bitler üretmesine olanak tanınıyor. Aaronson, bu çalışmanın kendi teorik önerisinin deneysel olarak başarıyla test edilmesi olduğunu belirtti.

Klasik yöntemlerle rastgele sayı üretmek oldukça zordur çünkü fiziksel eylemler bile belirli fizik kurallarına tabidir. Bununla birlikte, kuantum dünyasında parçacıkların özellikleri gerçekten önceden belirlenemez.

Araştırma ekibi, Quantinuum’un System Model H2 kuantum bilgisayarını kullanarak 56 kübiti entegre etti ve bu sistem, rastgele kararlar üzerine kurulu problemleri çözmek için kullanıldı. Sonuçları test etmek için birkaç süper bilgisayar devreye sokuldu.

Toplamda 1.1 exaflop işlem gücüne sahip süper bilgisayarlar, kuantum bilgisayarın gerçek rastgelelik standardını aştığını doğruladı. Bu da, hiçbir süper bilgisayarın problemlerde desen ya da tahmin edilebilirlik bulamayacağı anlamına geliyor.

Kuantum belirsizliği kullanarak rastgele bitler üretmek yeni bir fikir olmamakla birlikte, bu çalışma internet üzerinden erişilebilen bir kuantum bilgisayarla yapılmış olmasıyla dikkat çekiyor. Bu durum, rastgele sayı üretiminin dünya genelinde erişilebilir hale gelebileceği anlamına geliyor.

Quantinuum CEO’su Rajeeb Hazra, bu gelişmeyi “kuantum bilgisayarlarının gerçek dünya uygulamalarının bir parçası haline getiren dönüm noktası” olarak nitelendiriyor. Hazra’ya göre, bu başarı sadece kuantum güvenliğini ileriye taşımakla kalmıyor, aynı zamanda finans ve üretim gibi birçok sektörde gelişmiş simülasyonlara olanak tanıyor.

Related Posts

Uzmanlardan mayo rengi uyarısı: Bu renkleri almayın!

Yeni bir araştırma, çocuklar için seçilen mayo renginin su altında görünürlüğü etkilediğini ortaya koydu. İşte çocuğunuz için seçeceğiniz mayonun sahip olmaması gereken iki renk ve tercih etmeniz gereken renkler…

OPPO bugüne kadarki en iyi katlanabilir telefonunu mu yaptı?

Dünyanın en ince kitap tarzı katlanabilir telefonlarından biri olan OPPO Find N5, şık tasarımı, güçlü performansı ve uzun pil ömrüyle katlanabilir telefon pazarında dengeleri değiştirmeye mi geliyor?

Gmail kullanıcıları dikkat! O özelliği kullananların hesabı çalınabilir

Google’ın yapay zeka destekli yeni hizmeti Gemini, siber dolandırıcıların hedefi haline geldi. Uzun e-postaları kullanıcılar için kısa ve anlaşılır özetler haline getiren bu özellik, kötü niyetli kişilerce manipüle edilerek istismar ediliyor. Kullanıcılara bir kod gönderen kötü niyetli kişiler hesapları çalmayı hedefliyor.

Eğitimli köpekler koklayarak Parkinson hastalığını tespit etti

İngiltere’de yürütülen yeni bir araştırmada, özel olarak eğitilen köpeklerin Parkinson hastalığını koklayarak yüzde 98’e varan doğrulukla ayırt edebildiği ortaya kondu. Bu tespitin, hastalık semptomları ortaya çıkmadan yıllar önce yapılabildiği …

Çin’den yeni model… Fiyatı 444 bin lira, 537 kilometre menzili var

Çinli SAIC tarafından satın alınan MG’nin yeni modelinin Ağustos ayında satışa çıkması bekleniyor.

Elon Musk duyurdu: “Bebek Grok” geliyor

Verdiği yanıtlarla tartışma yaratan yapay zeka destekli Grok uygulamasının “çocuk dostu” bir versiyonunun hizmete sunulacağı açıklandı.