Rusya, Trump’ın Ukrayna savaşını bir günde bitirebileceği iddiasını reddetti

Rusya’nın BM temsilcisi, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın, bir dönem daha seçilmesi halinde Rusya-Ukrayna savaşına bir günde çözüm bulunacağı vaadini reddederek, “Ukrayna krizi bir günde çözülemez” dedi.

Vassily Nebenzia kendisine yöneltilen iddialar üzere Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında savaşın 2022 yılında da son bulabileceğini savundu. Rusya ve Ukrayna’nın o tarihte anlaşmaya ‘çok yakın’ olduklarını söyledi.

RUSYA NE DEDİ?

Moskova, komşusunu bundan iki ay önce, 24 Şubat 2022’de işgal etmişti. Ancak Rusya, “özel askeri operasyonunun” 2014 yılında, Ukrayna’nın doğusundaki çatışmaların ardından Moskova’nın Kırım Yarımadası’nı ele geçirmesinin ardından başladığını iddia etti.

‘SÖZDE BARIŞ PLANI’

Şimdi, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin “elbette bir barış planı değil, bir şaka olan sözde barış planıyla ortalıkta dolaştığını” söyledi.

‘RUSYA GELMEDİ’

Geçtiğimiz ay İsviçre’de bir araya gelen yaklaşık 80 ülke, savaşı sona erdirecek herhangi bir barış anlaşmasının temeli olarak Ukrayna’nın “toprak bütünlüğünün” esas alınması çağrısında bulunmuştu. Ancak bazı önemli gelişmekte olan ülkeler katılmadı ve Rusya konferansa katılmadı.

‘DERHAL ATEŞKES’ 

Nebenzia, Putin’in 14 Haziran’da, Kiev’in 2022’de Moskova tarafından ilhak edilen dört bölgeden askerlerini çekmeye başlaması ve NATO’ya katılma planından vazgeçmesi halinde Ukrayna’da “derhal” ateşkes ilan edilmesi ve müzakerelere başlanması teklifini hatırlattı.

RED!

Hiçbir toprağı vermeyeceğine yemin eden Zelenskiy, Putin’in daha fazla toprak vermesi yönündeki ültimatomunu reddetti.

SEÇİM VAATLERİ

Trump, Mayıs 2023’te şunları söyledi: Ruslar ve Ukraynalılar ölüyorlar. Onların ölmesini istemiyorum. Ve bu işi çözeceğim, bunu  da 24 saat içinde halledeceğim. Zelenskyy ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştükten sonra bunun olacağını söyledi. Bu iddiayı da seçim kampanyasında tekrarlamaya devam ediyor.

TRUMP-BIDEN KARŞILAŞMASI

Trump, geçen hafta Başkan Joe Biden ile yaptığı tartışmada, “Gerçek bir başkanımız olsaydı, Putin’in saygı duyduğu, her şeyi bilen bir başkanımız olsaydı… Ukrayna’yı asla işgal etmezdi” iddiasında bulunmuştu.

‘GERÇEKÇİ OLMALI’

Nebenzia, Zelenskiy’nin barış formülünü “başarısız” olarak nitelendirerek, nisan ayından bu yana yaşananları dikkate alarak “gerçekçi” olması gerektiğini söyledi. Ukrayna için sahadaki durum ne kadar zorlaşırsa, savaşı sona erdirmek için diplomasinin de o kadar zorlaşacağı uyarısında bulundu.

‘ÇATIŞMALAR MERKEZE ULAŞAMADI AMA …’

Ukrayna güçleri Rusya’nın başkente doğru ilerlemelerini engelledi. Çatışmaların çoğu, Moskova’nın dört bölgeyi ele geçirdiği ancak hiçbirini tam olarak kontrol etmediği Ukrayna’nın güneyi ve doğusunda yoğunlaştı.

ABD’NİN ASKERİ YARDIMI

Ancak Ukrayna, ABD’nin acilen ihtiyaç duyduğu askeri yardımın aylarca gecikmesiyle Nisan ayında onaylanmasının ardından cephe hattının bazı kısımlarını istikrara kavuşturmakta hâlâ zorlanıyor. Rusya da Ukrayna’nın silah sıkıntısından yararlanarak bir saldırı başlattı ve kazanımlar elde etti.

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx