Şekerli kahve içenler dikkat! Korkutan ölüm riski detayı

Kahve Tüketiminin Ölüm Riskiyle İlişkisi Araştırıldı

ABD’de Tufts Üniversitesi’ne bağlı Gerald J. ve Dorothy R. Friedman Beslenme Bilimi ve Politikası Okulu tarafından gerçekleştirilen yeni bir araştırma, kahve tüketiminin ölüm riskiyle olan ilişkisini inceledi. Yapılan araştırmada, kahvenin içine eklenen şeker ve doymuş yağ miktarının bu ilişkiyi nasıl etkilediği ortaya kondu.

Kalp Sağlığı için Sade Kahve Tercih Edin

The Journal of Nutrition dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, günlük 1-2 fincan sade, kafeinli kahve içmek; kalp-damar hastalıkları ve genel ölüm riskini azaltabiliyor. Siyah kahve ya da az şeker ve yağ içeren kahve türleri, kahve tüketmeyenlere göre yaklaşık yüzde 14 daha düşük ölüm riskiyle ilişkilendirildi.

Şekerli Kahvelerden Kaçının

Ancak fazla şeker ve doymuş yağ içeren kahvelerde bu sağlık avantajları gözlenmedi. Araştırmanın başyazarı Profesör Fang Fang Zhang, “Kahvedeki sağlıklı bileşikler, eklenen şeker ve yağ nedeniyle etkisini kaybedebilir” şeklinde konuştu.

Araştırma, 1999-2018 yılları arasındaki ABD Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketi (NHANES) verileri üzerinden yapıldı. 20 yaş üzeri yaklaşık 46 bin kişinin kahve tüketim alışkanlıkları incelendi. Kafein oranı, şeker ve yağ içeriğine göre kahveler sınıflandırıldı; ölümler ise genel, kalp hastalıkları ve kanser kaynaklı olarak analiz edildi.

Araştırmaya göre günde 2-3 fincan kahve içmenin ölüm riskini yüzde 17 azalttığı; ancak üç fincandan fazla kahve tüketmenin ek bir fayda sağlamadığı görüldü.

Araştırma Enstitü Tarafından Desteklendi

Araştırma ekibinden Bingjie Zhou, kahvenin içine eklenen maddelerin önemine vurgu yaparak, “Kahveye eklenen şeker ve doymuş yağın etkileri hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Bizim çalışmamız, Amerikan Beslenme Rehberi’nin tavsiyeleriyle örtüşüyor” şeklinde konuştu.

Çalışma, ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri’nin Ulusal Azınlık Sağlığı ve Sağlık Eşitsizlikleri Enstitüsü tarafından desteklendi.

Related Posts

Stres hormonları kısa vadeli çözümlerle düşebilir mi?

Stres hormonları kısa vadeli çözümlerle düşebilir mi?

Yüzünüzdeki lekeler lupus belirtisi olabilir! Pek çok organı etkileyebiliyor

Halk arasında kelebek hastalığı olarak adlandırılan lupus, bağışıklık sisteminin vücudu hedef alarak pek çok organı etkileyebildiği kronik bir rahatsızlık. Uzm. Dr. Füsun Topçugil, lupusun düşündüğünüzden daha yaygın olduğunu belirterek, “Lupus hastalığı bulaşıcı değildir. Ancak erken fark edilmezse, etkileri ciltle sınırlı kalmayıp böbrekler ve kalp dahil olmak üzere birçok organı etkileyebilir” diyor.

Testosteron dostu beslenme. Sofradaki tehlike ve fırsatlar

Testosteron seviyesini artırmak isteyenler yalnızca iğnelere değil tabağına da bakmalı. Bazı gıdalar hormonu desteklerken bazıları düşürür. İşlenmiş gıdalar, alkol, aşırı şeker ve gizli hormon bozucular… Beslenme, erkeklik hormonunu ya destekler ya da sessizce yok eder.

SGK’nin geri ödeme listesine 5 kanser ilacı daha alındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 farklı kanser tedavisinde kullanılan 5 farklı ilacın SGK geri ödeme kapsamına alındığını bildirdi.

Hastalara ‘aşırı sıcak’ uyarısı

Doç. Dr. Mustafa Doğan, artan hava sıcaklıklarının, kronik hastalığı olan kişilerde hayati tehlikeye sebebiyet verebileceğini belirterek, “Kalp hastalıkları, tansiyon problemi olanlar, solunum yetmezliği olan hastalıklar, aşırı sıcaklarda bu hastalıklar alevlenebilir. Bu insanların özellikle günün belli saatlerinde dışarı çıkmamaları, güneş altında kalmamaları, uzun yürüyüşler yapmamalarını öneririz” dedi.

Kurban etindeki ölüm katılığına dikkat! ‘12 saat oda sıcaklığında dinlendirmeli’

Et yemeklerinin ağırlıkta olduğu özenle kurulan sofralar ve birbirinden lezzetli ikramlar Kurban Bayramı’nın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dr. N. Sinem Türkmen, Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme konuları hakkında bilgi verdi.