Türk müteahhitler yurt dışından ilk yarıda 6,2 milyarlık proje aldı

Türk Müteahhitlik Sektörü Yurtdışında Başarılı Projelere İmza Atmaya Devam Ediyor

Ekonomi Bakanlığının verilerine göre, Türk müteahhitlik sektörü uluslararası alanda önemli bir konumda bulunuyor. 2020 yılında, sektör yurtdışında 386 projeyi başarıyla yürüterek yaklaşık 17,2 milyar dolar gelir elde etti. Türk firmalarının yurtdışında üstlendiği projelerin tutarı 2021 yılında 31,7 milyar dolara yükseldi ve 459 proje gerçekleştirildi.

2022 yılına gelindiğinde, proje tutarı bir miktar azalarak 20,1 milyar dolara düşerken projelerin sayısı arttı ve 512 projeye ulaşıldı. 2023 yılında ise sektör 445 projeyi üstlenirken bunların tutarı 28,6 milyar dolara çıktı. Geçen yıl ise 378 projenin üstlenildiği ve toplamda 31,2 milyar dolarlık proje bedelinin gerçekleştirildiği bilgisi paylaşıldı.

2025 yılında 93 proje tamamlandı

Öte yandan, sektörde ortalam proje bedelinin seyri de dikkat çekici bir şekilde değişim gösterdi. 2015 yılında 83,8 milyon dolar olan ortalama proje bedeli, 2021 yılında 69,3 milyon dolara geriledi. 2022’de 39,2 milyon dolar olan bu rakam, 2023’te 64,2 milyon dolar ve geçen yıl 82,7 milyon dolar olarak hesaplandı.

2015 yılından bu yana Türk müteahhitlik sektörü, 137 ülkede toplamda 543,6 milyar dolar bedelinde 12,627 projeyi başarıyla tamamladı. Bölgesel olarak incelendiğinde, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) yüzde 43,2’lik payla ilk sırayı alırken, Orta Doğu ve Afrika bölgeleri sırasıyla yüzde 25,5 ve yüzde 17,9’luk paylarla takip etti. Avrupa ve Asya-Pasifik bölgeleri de önemli projelere ev sahipliği yapmıştır.

Müteahhitlik sektörü, Amerika’da da 4,6 milyar dolarlık projeye imza atmıştır. Rusya, Türk müteahhitler için en fazla projenin gerçekleştirildiği ülke olurken, Türkmenistan ve Irak da önemli pazarlar arasında yer almaktadır. Kara yolu, tünel ve köprü projeleri sektörde öne çıkarken, konut, enerji santralleri, demir yolu ve ticaret merkezi projeleri de başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir.

Related Posts

Ucuz et vaadi fiyaskoya dönüştü!

AKP’li Şahinbey Belediyesi’nin büyük reklamlarla açtığı “Ucuz Et Satış Noktası” kısa sürede kepenk indirdi. Dar gelirli yurttaşların umudu olan hizmet noktası yalnızca birkaç hafta açık kaldı. Belediye sessiz sedasız tabelayı da kaldırdı.

Kalyon İnşaat Tuna Nehri’ni aştı: En zorlu aşaması başarıyla tamamlandı

Kalyon İnşaat, Avrupa’nın en uzun doğal gaz boru hatlarından biri olan Romanya’nın Karadeniz Kıyısı-Podişor Doğal Gaz Boru Hattı projesinde, projenin en zorlu aşaması olan Tuna Nehri geçişini tamamladı.

Küresel piyasalar Trump’ın tarife mektuplarına odaklandı

Küresel piyasalar ABD’de açıklanan istihdam verileri sonrası Trump’ın ülkelere tarife mektubu göndereceğini açıklamasına odaklandı. Ayrıca Fed başkanı için olası adayların sonbaharda belirleneceği ve tarifelerin 9 Temmuz’a ertelenmesinin 1 Ağustos’a uzatılması da takip edilenler arasında.

Görenler gözlerini ovuşturdu!

1980’den 2003’e kadar üretilen ilk nesil Fiat Panda , hiçbir zaman ferahlık ile eşanlamlı olmadı. 3,41 metre uzunluğunda, 1,49 metre genişliğinde ve 1,43 metre yüksekliğinde olan bu araç, sade bir tasarıma ve işlevselliğe sahip mütevazı bir şehir …

Gram altın ne kadar oldu?

İran-İsrail gerilimi ile sıçrayarak yeni zirveyi zorlayan altın fiyatlarında, geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir hakimdi. Ara ara düşen fiyatlar zirveyi zorlamasa da yükselişe geçti. Altın geçen haftayı düşüşle kapattı. Alım-satım yapacaklar altın …

İhracat rekor ‘yaz’dı

İhracat haziranda geçen yıla göre yüzde 8 artışla 20.5 milyar dolara ulaştı. Bu oran son bir yılın en yüksek aylık artışı oldu. Haziranda yıllık ihracat rekor rakam olan 267 milyar dolara ulaştı.