Yetiştirmesi kolay getirisi yüksek İç ve dış pazarda kapış kapış

Alaşehirli Çiftçiler, Asma Yapraklarından Ek Gelir Sağlıyor

Manisa’nın Alaşehir ilçesi, dünyanın önde gelen üzüm üretim merkezlerinden biri olarak biliniyor. Bu ilçede çiftçiler, mayıs ayıyla yeşillenen asmalardaki yaprakları satarak ek gelir elde ediyor.

Alaşehir’de Yaprakbank Oluşturuldu

Üzüm çiftçileri, asma yapraklarını “yaprakbank” olarak adlandırdıkları alım merkezlerine götürerek kilogramı ortalama 70 lira fiyatla satıyorlar. Sabahın erken saatlerinde bağlara giden üreticiler, Sultaniye üzümü asmalarındaki taze yaprakları topluyor ve bu yaprakları taze veya salamura halinde pazarlara sunuyor.

Alaşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Seyhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, coğrafi işaretli Alaşehir asma yaprağının dikkat çekici özellikler taşıdığını vurgulayarak, hem yurt içinde hem de yurt dışında büyük ilgi gördüğünü belirtti.

Üzüm ve Yaprak Fiyatları Karşılaştırıldığında

Üreticilerden Ayşe Akgedik, üzüm ile yaprağın fiyatlarını karşılaştırarak, “Üzümün kilosu 90-100 lira arasında değişirken, yaprağın kilosu 70 lira. Yaprağın masrafı neredeyse yok denecek kadar az. Bu sebeple yaprak satmak daha karlı oluyor. Sabah erken saatlerde kalkıp yaprak topluyoruz, yaprakbanka götürüp hemen ödeme alıyoruz. Bu sayede günlük ihtiyaçlarımızı karşılamak mümkün oluyor.” şeklinde konuştu.

Yasin Ertürk ve Hatice Akkoç ise yaprak toplama sürecinin kendileri için ek gelir fırsatı olduğunu belirtti ve bu işi yedinci aya kadar sürdüreceklerini ifade ettiler.

Related Posts

Merkez Bankası Başkanı açıkladı: Risk arttı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Boğaziçi Üniversitesi tarafından düzenlenen Finans Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “Zirai don hadisesi önümüzdeki dönem için, başta meyve olmak üzere, işlenmemiş gıda fiyatları üzerinde yukarı yönlü riskleri artırdı.” dedi.

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

Türkiye’nin 40 yıllık ünlü çay markası satışa çıkarıldı

Dünyanın önde gelen kahve ve çay şirketlerinden biri olan Jde Peet’s, Türkiye operasyonlarını yeniden yapılandırma kararı alarak çay birimi Of Çay’ı elden çıkarma sürecini başlattı. 1985 yılında Rize’nin Of ilçesinde kurulan ve 2019’da Jde Peet’s …

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” açıklamasında bulundu.

Fiyatı bin lirayı geçti: Zirai don vurgunu!

Geçtiğimiz haftalarda yaşanan son zamanların en büyük zirai don olayından sonra fırsatçı tüccarlar harekete geçti. Geçen yılın mahsül ürünlerini ve stokta tuttukları ürünlerin fiyatları son 1 ay içerisinde 2 katına çıktı. Özellikle bu ürünler şöyle …

Sürücüsüz yerli otomobilin tarihi belli oldu

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ‘İklim ve Ekonomi Sürdürülebilir Mobilite Araç ve Teknolojileri Zirvesi’ açılışında konuştu. Yerli otomobil üretimindeki yeni hedefleri açıklayan Bakan Kacır, “3 yerli otonom aracın ülkemizde …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir