Türk şirketleri Ferit Şahenk’in şirketi Doğuş İnşaat ve İbrahim Çeçen’in şirketi IC İçtaş’ın Letonya Devlet Güvenlik Servisi ve İstihbarat Birimi tarafından ihaleden elenmesi konuşulmaya devam ediyor

Gökmen Mert KURAL

Türk inşaat şirketlerinin Avrupa’da son dönemde girdiği en önemli ihale Letonya’daki Rail Baltica projesiydi. 3.2 milyar dolarlık teklifle en düşük fiyatı veren Türk şirketleri Ferit Şahenk’in şirketi Doğuş İnşaat ve İbrahim Çeçen’in şirketi IC İçtaş’ın Letonya Devlet Güvenlik Servisi ve İstihbarat Birimi tarafından olumsuz görüş verilmesi ülkede konuşulmaya devam ediyor.

Letonya İstihbaratı, Türk şirketlerinin oluşturduğu konsorsiyumun teklifi hakkında ise eylül ayında “Rusya” nedeniyle olumsuz görüş bildirmişti. Yerel basında çıkan haberlere göre Letonya istihbaratı, Türk şirketlerinin Rusya’da proje aldığını sebep olarak göstermiş ve güvenlik endişesi nedeniyle böyle bir karar aldığını duyurmuştu. Alınan karara karşı Türk şirketleri, Letonya yönetimine karşı hukuki mücadeleye başvurdu. Türk konsorsiyumu, ihaleyi düzenleyen kurum olan Eiropas dzelzcela linijas (EDZL) aleyhine dava açtı.

Ülkedeki İdari bölge mahkemesi, Türk şirketlerinin başvurusunu kabul etti ve aynı zamanda EDZL’ye, davalar devam ederken satın alma sözleşmesini imzalamaktan geçici olarak kaçınma çağrısında bulundu.

Letonya Hükümeti, eylül ayının ilk haftasında Baltık ülkelerini, Avrupa demiryolu ağıyla buluşturan Rail Baltica adlı proje için ihaleye çıkmıştı. İhalede en iyi teklifi Türk şirketleri IC İçtaş İnşaat ve Doğuş İnşaat 3 milyar 162 milyon euro ile en alt teklifi vermesine rağmen Letonya Hükümeti, ihaleyi 3.7 milyar euroluk işi Fransız, İtalyan ve Polonyalı şirketlerin kurduğu ERB Rail Baltica JV adlı konsorsiyuma vermişti.

DOĞUŞ’UN RUSYA’DA BİR İŞİ BULUNMUYOR

Bilindiği üzere Türk şirketi IC Holding, Rusya’da Saint Petersburg’da çok sayıda köprü, Pulkovo Uluslararası Havaalanı terminali ve Moskova ile Saint Petersburg arasında ücretli yüksek hızlı otoyol inşa ediyor. Ancak en fazla dikkat çeken iş ise IC Holding’in Moskova Yönetimi’ne bağlı nükleer enerji şirketi Rosatom’un Rus inşaat firması Titan-2 ile Akkuyu’daki nükleer santralin projesinde yer alması olarak gösteriliyor. Öte yandan Doğuş Grubu’nun Rusya’da herhangi bir işi de bulunmuyor. Aksine Doğuş Grubu’nun Ukrayna’nın altyapısına yatırım yaptığı, milyarlarca dolarlık projeyi tamamladığı biliniyor.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx